Varmepumpe service
11 april 2024Montering af solceller – gør det selv?
12 september 2024Solceller, er det virkelig det værd?
Det enkle svar er ja! I de fleste tilfælde er solceller en investering, der betaler sig selv hjem på gennemsnitlig 10-15 år. I Danmark er der indtil videre installeret over 148.000 solcelleanlæg, og selvom regeringen har besluttet at afskaffe både tilskud til solceller og håndværkerfradrag, er det stadig rentabelt at installere solceller.
Markedet for solceller er vokset enormt, og det kan være let at miste overblikket i en jungle af virksomheder, informationskilder og sælgere. Et almindeligt spørgsmål, som vi ofte får, er, om det virkelig er rentabelt med solceller. Det er jo en så stor investering, og kan det virkelig betale sig i længden? Spekulationer som disse har skabt myter, der stiller spørgsmålstegn ved, om det faktisk er værd at installere solceller. I denne artikel går vi nærmere ind på 10 af disse, og hvorfor de ikke passer.
1. Solceller betaler sig ikke
Solceller betaler sig. Tilbagebetalingstiden på et anlæg er mellem cirka 10 og 15 år, og den normale levetid for et solcelleanlæg er generelt mindst 30 år. Dette betyder, at efter 15 år har du yderligere lige så lang tid med gratis el. Kort sagt, du betaler for halvdelen af tiden!
2. Danmark har ikke tilstrækkeligt mange soltimer
At Norden har få soltimer sammenlignet med lande i Central- og Sydeuropa er korrekt, men faktum er, at Danmark har meget gode betingelser for produktion af solenergi. Dét mange misser er, at solceller arbejder med hjælp af lysenergi, ikke varmeenergi. Det betyder, at solceller, der er installeret i Danmark, kan producere rigeligt med solenergi, selvom mange af årets måneder ikke er særlig varme. Ekstrem varme kan endda være en ulempe, da for høj varme kan føre til øget energi-lækage i systemet.
3. Taget egner sig ikke til solceller
Der findes ingen tage, der ikke passer til solceller, men der er en bestemt retning af taget, der passer optimalt. Det absolut bedste er at placere solcellerne i sydvendt retning, men hvis det ikke er muligt, går øst- og vestlig retning næsten lige så godt. Forskellen i effektivitet er så lille, at det ikke er værd at ændre retning.
4. Solceller er ikke gode for miljøet
At der er en vis miljøpåvirkning med solceller ved fremstilling, transport og installation er korrekt, men når solcelleanlægget er på dit tag, produceres der ingen udledninger. Energien er grøn, og det udslip, der er forårsaget, er hurtigt tjent hjem igen. Et anlæg forventer at tjene 30 gange så meget energi ind i forhold til hvad der blev brugt på produktionen.
5. Solceller er brandfarlige
Solcelleanlæg har endda en lav brandrisiko. Det er kun certificerede, der må tilslutte solcellesystemer i Danmark. Dette reducerer risikoen for, at farlige fejl begås. Som privatperson må man ikke røre noget på solcelleanlægget, der har med elektricitet at gøre.
6. Solceller fungerer ikke om vinteren
Dette er ikke korrekt. Solceller producerer stadig solenergi om vinteren, men ikke så meget som på lysere årstider. Faktum er, at overophedede solceller arbejder langsommere. Det reelle problem er mørket. Om vinteren er der få soltimer, og der kan anlægget ikke producere så meget solenergi, som man er vant til. Et batteri, der lagrer produceret el over lang tid, kan være en god løsning på dette.
7. Solceller fungerer ikke, når det er overskyet
Solceller producerer absolut el, når det er overskyet, men selvfølgelig ikke lige så effektivt som når der er strålende sol. Dette skyldes forskellen i lysstyrke. Også her kan et batteri være til hjælp.
8. Vedligeholdelse af solceller tager for meget tid
At solceller kræver meget vedligeholdelse er slet ikke sandt. Faktum er, at de stort set passer sig selv. Snavs skylles nemt væk af regnen. En lille kontrol en gang imellem for at sikre, at der for eksempel ikke har samlet sig for mange blade, plejer at være tilstrækkeligt.
9. Solceller kan skade dit tag
Solceller skader ikke dit tag. Alle vores leverandører er eksperter i, hvad de gør, og ved, hvordan man bedst installerer anlægget tilpasset til netop dit type tag. I mange tilfælde kan panelerne endda hjælpe med at beskytte lidt mod slid forårsaget af vejr og vind, da de dækker store dele af tagets overflade.
10. Vi bør måske vente med at købe?
At vente på, at solcellerne skal falde endnu mere i pris, er ikke nødvendigvis at anbefale. Prisen er allerede faldet meget på kort tid, og ingen ved med sikkerhed, hvad der vil ske med markedet om 3-5 år.